FAQ

Wat is het verschil tussen magere, halfvolle en volle melk?

Deze indeling wordt gemaakt op basis van het vetgehalte van melk. Magere en halfvolle melk bevatten evenveel calcium maar minder vet dan volle melk.

 • Volle melk bevat minstens 3,5 procent vet
 • Halfvolle melk bevat 1,5 tot 1,8 procent vet
 • Magere melk bevat weinig of geen vet meer, maximum 0,3 procent

Kan ik Campina melk geven aan een baby?

Het is beter om baby’s specifieke babymelk en –voeding te geven. Ze hebben andere voedingsbehoeften en de samenstelling van gewone witte melk kunnen zij niet gemakkelijk verteren. Vanaf 18 maanden kan gewone witte melk gegeven worden zonder problemen. Melk en melkproducten leveren een unieke mix van essentiële voedingsstoffen die er van nature in zitten.  Zo is melk een belangrijke bron van calcium maar brengt daarnaast ook nog andere mineralen, eiwitten en vooral vitaminen van de B-groep aan. Tot de leeftijd van drie tot vier jaar wordt volle melk aangeraden, nadien kan men geleidelijk overschakelen naar halfvolle melk.

Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid melk?

Melk en melkproducten leveren ons een unieke mix van essentiële voedingsstoffen. Weinig voedingsmiddelen doen het hen na. Maar omdat geen enkel voedingsmiddel - ook zuivel niet - alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat, blijft het uiteraard ook belangrijk om naast voldoende melk en melkproducten bijvoorbeeld ook genoeg groenten, fruit en volkorenproducten op het menu te zetten.

De actieve voedingsdriehoek is het Vlaamse voedingsvoorlichtingsmodel gerealiseerd door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGEZ) op basis van de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. Dit is een handig hulpmiddel om een evenwichtige en gevarieerde voeding samen te stellen. De aanbevolen hoeveelheden per dag zijn opgesteld voor de doorsnee bevolking die matig fysiek actief is. Wie zich aan de principes van de actieve voedingsdriehoek houdt, krijgt alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen om gezond en fit te blijven.

De actieve voedingsdriehoek raadt aan om elke dag 3 tot 4 glazen melk of melkproducten te nemen.

Word ik dik van melk?

Zuivel is voedzaam, en dit wordt wel eens verward met ‘vetrijk’. Dat is zeker onterecht.  Magere melk en melkproducten bevatten heel weinig vet, maar wél een goede dosis essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium en vitaminen B2 en B12. Minder calorieën en meer voedingsstoffen? Ideaal om gezond op gewicht te blijven! Houd er rekening mee dat gezoete zuivel meer calorieën bevat dan ongezoete soorten. Houd je bovendien aan de aanbevolen hoeveelheden en stel ook de rest van je voeding evenwichtig samen.

Gaat de kwaliteit van melk verloren door UHT-behandeling?

Nee. Bij UHT (Utra Hoge Temperatuur) wordt melk 1 tot 5 seconden verhit op 135 tot 150 graden Celsius. Zo blijft de melk langer houdbaar, maar - en dat is heel belangrijk – is er geen kwaliteitsverlies. Ook het verlies aan vitaminen blijft beperkt.

Lactose-arme melk: wat is dat?

Lactose (samengestelde suiker), van nature aanwezig in melk, wordt normaal in de dunne darm afgebroken tot glucose en galactose (twee enkelvoudige suikers). Lactase, een enzym in de dunne darm, is verantwoordelijk voor de splitsing van lactose in twee enkelvoudige suikers en dus voor een goede vertering van melk. Lactose-arme melk heeft twee grote voordelen:

1. Licht verteerbaar

Campina biedt een oplossing voor de soms moeilijke verteerbaarheid van melk door splitsing (hydrolyse) van de lactose in enkelvoudige suikers (glucose en galactose) die gemakkelijk te verteren zijn. Deze hydrolyse/splitsing vindt normaal plaats in de dunne darm. Bij de lactose-arme melk van Campina is dit al voor meer dan 90% vooraf gebeurd. 2. Heerlijk om te drinken

De samengestelde suiker (lactose) heeft maar een beperkte zoetkracht. Het is voornamelijk de enkelvoudige suiker (glucose) die een grote zoetkracht heeft zodra hij niet gebonden is. Door de splitsing van de lactose komt de glucose vrij en daardoor is de lactose-arme melk zoeter van smaak dan gewone melk zonder toevoeging van extra suiker.

Wat is lactose-intolerantie?

De meerderheid van de Westerse bevolking heeft geen last van melk. Een beperkt percentage van de bevolking heeft een lactose-intolerantie. Deze mensen kunnen de melksuiker of lactose niet voldoende afbreken door een tekort aan lactase. Lactase is een enzym in onze darmen dat voor de splitsing en gemakkelijke opname van lactose zorgt. Voor mensen met lactose-intolerantie is er de lactose-arme melk van Campina. In deze halfvolle Campina melk is de lactose gesplitst in makkelijk verteerbare suikers. Zo kan ook wie moeilijk lactose verteert probleemloos genieten van een kop ontbijtgranen of een zelfgemaakte milkshake met echte melksmaak.

Is lactose-arme melk geschikt voor diabetici?

Lactose-arme melk is zeker niet méér geschikt voor diabetici dan gewone melk, want er heeft enkel een splitsing van lactose in glucose en galactose plaatsgevonden. Beide enkelvoudige suikers zijn dus nog aanwezig in de melk. Glucose heeft invloed op de bloedsuikerspiegel en het is zelfs zo dat het glucose bij lactose-arme melk iets sneller beschikbaar is omdat het in de darm niet meer gesplitst moet worden.
Voor diabetici is het dus iets beter om gewone melk te gebruiken, uiteraard rekening houdend met het persoonlijke dieet van de diabeet. Dat is immers voor iedereen verschillend. Yoghurt bevat iets minder lactose dan melk omdat een deel daarvan is omgezet in melkzuur. Yoghurt zonder toegevoegde suiker is dus wel iets beter geschikt voor diabetici dan gewone melk.

Kan ik lactose-arme melk verwarmen?

Lactose-arme melk kan perfect in warme bereidingen gebruikt worden.

Vanaf welk % splitsing van de lactose kan je van een lactose-arme melk spreken?

Je kan van lactose-arm spreken als 90% van de lactose gesplitst is. Normale Belgische melk bevat ongeveer 4.7 à 4.8% lactose. Bij lactose-arme melk mag er dus maar iets van een 0.4% lactose meer aanwezig zijn. Campina heeft haar grens nog verlaagd naar maximum 0.3%.

Wat is het verschil tussen slagroom, room en verdunde room?

Het globale aanbod room wordt ingedeeld naargelang het percentage vetstoffen en de thermische behandeling. Het vetstofgehalte van de producten in de handel varieert van 4 tot 40%. Room kan gesteriliseerd zijn, UHT-behandeld of gepasteuriseerd. Het soort thermische behandeling bepaalt de bewaarmogelijkheden van de room.

 • Slagroom: room met een vetstofgehalte van minimaal 40%
 • Room: room met een vetstofgehalte van minimaal 20%
 • Verdunde room: room met een vetstofgehalte tussen 4% en 20%
 • Zure room: gefermenteerde room. Doorgaans ook gepasteuriseerd.

Welke room moet ik gebruiken?

Voor je warme bereidingen: room voor warme bereidingen moet tegen warmte bestand zijn en mag niet keren of schiften, anders begint ze in je bereiding te vlokken. Kies daarom een room met een relatief hoog vetstofgehalte zoals Campina volle room 33% of slagroom 40%. Of kies voor Campina lichte /culinaire room 20%, speciaal gemaakt voor een snelle en perfecte afwerking van je warme bereidingen. Perfect om sauzen te binden, soepen te romen en om gratins, quiches of pastagerechten te verrijken. Deze room geeft een mooie, gladde binding.

Voor je koude bereidingen: fijnproevers geven de voorkeur aan de pure en rijke gewaarwording van echte room. Daarom kiezen zij kiezen voor room met een hoog vetstofgehalte. Ben je een fijnproever en lekkerbek, maar let je toch op het vetstofgehalte of wil je gewoon een romige toets geven aan je gerecht, geef dan de voorkeur aan Campina roomspecialiteit 4% of lichte / culinaire room 20%.

Voor je zelfbereide opgeklopte slagroom of chantilly kies je een room met een hoog vetstofgehalte zoals Campina slagroom 40% of volle room  33% . Bewaar de slagroom tien minuutjes in de diepvriezer voor je aan het opkloppen begint.  Succes verzekerd!

Bevat Campina room eieren?

Campina room is compleet ei-vrij. Dit product bevat geen sporen van eieren.

Mag zure room ingevroren worden?

Om de kwaliteit en volle smaak van het product te behouden, raden wij aan om zure room niet in te vriezen.

Waar zijn de Campina producten verkrijgbaar?

Daar kunnen wij helaas niet op antwoorden. Wij leveren aan groothandelaars en distributiecentra en kunnen daardoor niet precies zeggen in welk winkelpunt onze producten al dan niet verkrijgbaar zijn.

Mag ik nog producten gebruiken nadat de vervaldatum is overschreden?

De houdbaarheidsdatum staat op al onze producten. Na deze datum kunnen wij niet meer garanderen dat het product nog gebruikt kan worden. De datum garandeert je een vers en lekker product, dat al zijn gezondheidsvoordelen behoudt.

Waarom moeten verse melkproducten koel bewaard worden? En op welke temperatuur?

Verse melkproducten moeten altijd in de koelkast bewaard worden. Volgens de wetgeving moeten ze bewaard worden bij maximum 7°C. Het is belangrijk dat de koude keten op elk moment gerespecteerd blijft van productie tot bij je thuis. Op die manier kunnen wij de kwaliteit garanderen.

Enkele tips om de koude keten tijdens je boodschappen te waarborgen:

 • Kies je gekoelde melkproducten als laatste
 • Keer zo snel mogelijk naar huis na je aankoop
 • Gebruik een koeltas
 • Berg je verse melkproducten thuis meteen op in de koelkast
Dutch

Campina

Campina is een merk van de internationale zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Campina melk komt van Belgische melkveehouders, die hun koeien minstens 120 dagen laten grazen in de weide tijdens het weideseizoen.

Contact

FrieslandCampina Belgium N.V.
Venecolaan 17
9880 Aalter
T. 0800 30 405

Contacteer ons