Herkomst

Weidegang

Campina melk is Belgische weidemelk. Dat betekent dat onze Belgische boeren zich engageren om hun koeien minimaal 6 uur per dag lekker in de wei te laten grazen, en dit minstens 120 dagen per jaar. Campina staat garant voor deze weidegang: we gaan aan de hand van een logboek en controles na of onze boeren hun dieren ook effectief het nodige aantal dagen in de wei laten.

Van gras tot glas

De Campina zuivel in je koelkast begint bij de Campina boer en zijn koeien. Melk is melk, maar je kunt niet alle melk over dezelfde kam scheren. De samenstelling van de melk is afhankelijk van het seizoen en van het voer van de koe.
Volg de hele ‘melkweg’, van gras tot glas.

De koe

Melk is een bijzonder natuurproduct. Een koe zet immers gras om in een van de rijkste voedingsmiddelen die er bestaan en dat ís toch heel bijzonder? Wat de koe van nature kan, doet geen fabriek haar na. En mooier dan de natuur kunnen wij het niet maken.

Zorg voor de koe

Koeien vormen de spil van elk melkveebedrijf. Onze boeren geven dan ook de beste zorg aan hun dieren. Zo staan onze koeien minimaal 6 uur per dag in de wei, en dit minstens 120 dagen per jaar. Naast gras krijgen ze ook een optimale voeding, waardoor Campina melk een natuurlijke bron van 9 mineralen en vitaminen is.
Onze boeren zorgen goed voor hun koeien, en daar krijgen ze veel voor terug.

Melken

Om goed te kunnen melken, zijn drie zaken essentieel: gezonde koeien, uitstekende apparatuur en een zorgvuldige werkwijze. De meeste boeren melken hun koeien twee keer per dag, met een pauze van twaalf uur tussen de melkbeurten. Eén koe geeft gemiddeld 25 tot 30 liter melk per dag.

Melkophaling

Nadat de koe gemolken is, wordt de melk naar de melkkoeltank gepompt. Daar wordt de melk geroerd en koel gehouden. Als de Campina chauffeur bij het melkveebedrijf komt, ruikt hij eerst of de geur goed is en controleert hij de kleur en temperatuur van de melk. Daarna pompt hij de melk vanuit de tank in de melkophaalwagen. Na het lossen van de melk wordt de tank van de melkophaalwagen elke keer grondig gereinigd; hygiëne is immers essentieel.

Melkverwerking

Zo snel mogelijk nadat de melk is gelost, begint de verwerking ervan in de fabriek. Een eerste belangrijke stap is het pasteuriseren: het kort verhitten en snel weer afkoelen van de melk. Pasteuriseren schakelt ongewenste bacteriën doeltreffend uit. De volgende stap is het standaardiseren, ofwel het aanpassen van de hoeveelheden melkvet. Hierbij scheiden we de lichtere (melkvet en room) van de zwaardere delen (magere melk). Zo krijgt alle melk haar eigen vetgehalte: voor volle melk is dat 3,5 procent, voor halfvolle melk 1,5 procent en voor magere melk 0,1 procent. In de sterelisatietoren worden de producten gedurende korte tijd verhit om alle bacteriën te doden en zo een steriel en veilig product te bekomen.
Om de melk te verwerken tot room, yoghurt, kaas of boter zijn nog meer stappen nodig.

Duurzaamheid

Campina staat voor een duurzame en verantwoorde productie in de hele keten van gras tot glas.
Onze boeren leveren daaraan vanzelfsprekend hun bijdrage, dankzij hun goede zorg voor de koeien, het milieu en de omgeving.

Zo stimuleren we de Campina boeren om energiebesparende technieken te gebruiken. Steeds meer melkveebedrijven produceren zelf hun energie via mestvergisting, windmolens en zonnepanelen op de daken van stallen en gaan voor energiezuinig melken en koelen.

Ook de gezondheid van de koeien hoort bij een duurzame productie. Campina boeren zorgen uitstekend voor hun koeien en laten ze op de weide grazen (weidegang). Het gebruik van geneesmiddelen wordt zo veel mogelijk beperkt. Dat kan, dankzij de aandacht voor de preventie van ziekten.

Campina

Campina is een merk van de internationale zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Campina melk komt van Belgische melkveehouders, die hun koeien minstens 120 dagen laten grazen in de weide tijdens het weideseizoen.

Contact

FrieslandCampina Belgium N.V.
Venecolaan 17
9880 Aalter
T. 0800 30 405

Contacteer ons